De Panama Hoed

DE PANAMA HOED

Perfect voor de zomer

De Panama is de ideale zonnebescherming (hoofd, ogen schouders) en laat ventilatie toe.

In de USA worden deze hoeden u aangeraden door de Federatie der Dermatologen preventief tegen huid- en oogaandoeningen veroorzaakt door UV- stralen

Het lijkt aannemelijk dat de panamahoed uit Panama komt, maar eigenlijk geldt Ecuador als vaderland en oorsprong van dit hoofddeksel, dat van bladeren van de panamapalm (Carludovica palmata, een gecultiveerde soort vezelpalm) gevlochten wordt. Het nog altijd draagbare hoofddeksel heeft zijn naam misschien wel met de aanleg van het Panamakanaal, de verbinding tussen de Atlantische en de Grote Oceaan, gekregen, toen Noord-Amerikaanse ingenieurs en arbeiders de lichte en niet transparante hoed ontdekten.

Ze namen hem mee terug naar hun vaderland, waar hij al snel een zomerklassieker werd. Ook de Europeanen vielen snel voor de panamahoed. Omdat de hoed onlosmakelijk met de aanleg van het kanaal verbonden was, kleefde er in de beginjaren iets roekeloos, bijna iets luchthartigs, in ieder geval iets opwindends aan, wat hem duidelijk onderscheidde van de al bestaande Europese zonnehoeden, zoals de Florentijnse strohoed.

We kunnen de panamahoed ook met behulp van een metafoor beschrijven: vergelijken we hoofddeksels met tabakswaren, dan is de alpinopet zoiets als de sterke sigaret zonder filter, de tweedhoed een gemoedelijke pijp, de panamahoed een goede sigaar.

Net zoals sigaren valt de panamahoed niet bij iedereen in de smaak, maar wie iets aparts wel kan waarderen, kan van hem gaan houden!

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *